, 2022/2/16
A világméretű hőhullámokkal és szélsőséges időjárási eseményekkel teli nyár után valószínűleg itt az ideje, hogy elgondolkodjunk a sörről és a fenntarthatóságról. Manapság a dobozok feltételezhetően környezetbarátabbak, mint a palackok - de ez egy trükkös kérdés.
A dobozok könnyebbek, mint a palackok, ami nem kis dolog, ha figyelembe vesszük a szállításból származó szén-dioxid-kibocsátást és azt, hogy milyen messzire utazott a sör. Minden egyes doboz körülbelül 70 százalékban újrahasznosított anyagból áll, míg ez a palackok esetében változó, de gyakran mondják, hogy körülbelül 45 százalékban tartalmaznak újrahasznosított anyagot. A dobozok is végtelenül - és könnyen - újrahasznosíthatóak, de a palackok sem maradnak el messze mögötte.
A konzervdobozok egyik hátránya, hogy az alumíniumot bauxitércből nyerik ki, amelyet bányászattal bányásznak, ami hihetetlenül károsítja a természeti környezetet, és mérgező "salakanyagot" hagy maga után, és amelynek finomítása rendkívül energiaigényes. Nagyjából 15-ször annyi energiát igényel az új alumínium előállítása, mint az új üvegé. Még ha figyelembe vesszük is a konzervdobozban felhasznált újrahasznosított anyagok mennyiségét, az úgynevezett megtestesült energia (a gyártás során felhasznált energia) kontrasztja a konzervdoboz és az üveg között óriási.
A konzervdobozok mellett és ellen szóló érvek
Valószínűleg már tudod, de a dobozok sokkal könnyebbek, mint a palackok. Ez azt jelenti, hogy kisebb a szén-dioxid-kibocsátásuk, mint az üvegnek (mint fentebb említettük), de azt is, hogy kevesebb kartonpapírra van szükségük a tároláshoz és a szállításhoz. Ráadásul a dobozok sokkal több újrahasznosított anyagból készülnek, mint az üvegpalackok. Az Alumínium Szövetség szerint a dobozok jellemzően 70 százalékban újrahasznosított tartalomból készülnek, és az emberek 20 százalékkal gyakrabban hasznosítják újra a dobozokat, mint az üveget.
A konzervdobozok legnagyobb hátránya az új alumínium előállításából adódik. Az alumíniumgyártóknak bauxitot kell bányászniuk, amely egy alumínium-hidroxidból, vasból, titánból, kénből és krómból álló agyagásvány. A bauxitbányászat egy felperzselt földet felperzselő művelet, amelynek során hatalmas berendezések tapossák a helyi terepet, és betörik a földet, miközben port okádnak a légkörbe. Nem számít, mennyire jó az újrahasznosítás, az új alumínium mindig része lesz az egyenletnek.
A dobozok emellett lényegesen könnyebbek, mint az üveg, ami csökkentett üzemanyag-felhasználást eredményez. Így ha már forgalomban vannak, egyes szakértők szerint könnyebb és energiatakarékosabb az alumíniumot újrahasznosítani, mint az üveget.
Mindent egybevetve, egy konzervdoboz újrahasznosítása 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy üvegpalacké - mondta Cranes. Egy tonna új alumínium előállítása bauxitból azonban 10x annyi villamos energiát igényel, mint ugyanennyi üveg előállítása homokból.
A nyers alumínium hatalmasra duzzadt energiafelhasználásának egy része a bauxit bányászatának tulajdonítható, mielőtt a bauxitot a gyártóüzemekbe szállítják. Ezt követően a nem szükséges elemek eltávolítása érdekében összezúzzák és felmelegítik, és egy tonna alumínium előállításához akár 4 tonna bauxitot is felhasználnak.
Ha tehát biztosíthatja, hogy a konzervdobozok újrahasznosított forrásból származnak, akkor alacsony szén-dioxid-kibocsátásuk miatt nyilvánvalóan környezetbarát választásnak bizonyulnak. Az új konzervdobozok iránti egyre növekvő kereslet azonban azt jelenti, hogy a bauxitbányászat gyorsan növekszik, pusztítást hagy maga után, és hatalmas energiafelhasználást igényel a bauxit felhasználható alumíniummá alakítása.
De ha mégis egy vadonatúj tárolóedény az egyetlen lehetőség, a szűz üveg legalább tudatosabb választás, mint a műanyag. Míg az üveg a végtelenségig újrafelhasználható, addig a műanyag az újrahasznosítási folyamat során lebomlik, így korlátozott élettartamot biztosít.
A konzervdoboz környezetbarátabb csomagolóeszköz az élelmiszerek esetében?
Igen, a konzervdoboz környezetbarátabb csomagolási választás lehet az élelmiszerek esetében. Eláruljuk, hogy ez az egyik leggyakoribb anyag, amelyet az élelmiszerek csomagolóanyagaként használnak. Lehetséges, hogy a konzervdobozok nehezebbek és kevésbé hatékonyak a szállításban, mint kartonból készült társaik, de könnyebben és gyakrabban újrahasznosíthatók. Hadd mondjunk el néhányat a konzervdoboz előnyei közül.-
A konzervdoboz etikusan előállított, biztonságos, tiszta és nem mérgező, így az élelmiszerektől kezdve a kozmetikumokig mindenféle csomagolóanyagként népszerű. Emellett megnövelt eltarthatósági időt kínál más lehetőségekkel, például az acéllal és az alumíniummal összehasonlítva. Ennek oka, hogy az ón anyag nem lép reakcióba az élelmiszer-alapanyaggal. Az élelmiszercsomagoláshoz használt ónanyag biztosítja, hogy az élelmiszer hosszú ideig tárolható legyen, és megőrizze jóságát.-
Örökké újrahasznosítható minőségromlás nélkül.-
Az ónanyag nagy rugalmasságot kínál a csomagoláshoz szilárdságának és merev tulajdonságainak köszönhetően. Így az óncsomagolás a megfelelő megoldás, ha el akarja kerülni a deformálódott konzervdobozok problémáját, és csökkenteni szeretné a készletvisszavételekkel kapcsolatos kiadásokat.
A legtöbb konzervdobozt összegyűjtik, kiállítják vagy újratöltik otthon, így az anyagot az eredeti célján túl is hatékonyan hasznosítják. A súly kritikus kérdés, amikor a csomagolt termékek nagy távolságra történő szállítása történik, és a konzervdoboz anyag tökéletes anyag, amely könnyen képes egyik helyről a másikra szállítani, és nagyon könnyen kezelhető.