, 2023/3/3

Mi az a komposztálás? A komposztálás egy ellenőrzött, aerob (oxigénigényes) folyamat, amely a szerves anyagokat természetes bomlással tápanyagokban gazdag talajjavító anyaggá vagy mulcskeverékké alakítja.

Komposztálás otthon

A végtermék a komposzt - egy sötét, morzsás, földszagú anyag. A mikroorganizmusok a komposztálási folyamat során a komposztkupacba adagolt anyagokkal táplálkoznak. A növekedéshez és szaporodáshoz szenet és nitrogént, az anyagok megemésztéséhez vizet, a légzéshez pedig oxigént használnak. Otthon is komposztálhatsz a konyhai ételmaradékok, valamint a kertedben található száraz levelek és fás anyagok felhasználásával.

Miért érdemes otthon komposztálni?

A komposztálás a természet újrahasznosítási módja. Ez az egyik leghatékonyabb intézkedés, amellyel csökkenthetjük a szemét mennyiségét, kezelhetjük az éghajlatváltozás problémáját, és egészséges talajt építhetünk. Azzal, hogy ételmaradékainkat és kerti nyesedékeinket komposzttá alakítjuk, hulladékáradatainkat hasznos, hozzáadott értékű talajjavító anyaggá alakíthatjuk, és felhasználhatjuk a környezet védelmére és ellenálló közösségek létrehozására.

A komposztálással egész évben újrahasznosíthatod az otthon keletkező ételmaradékot és kerti nyesedéket, és fenntarthatóbb módon kezelheti a hulladékot.

Csökkented azoknak az anyagoknak a mennyiségét, amelyek egyébként a hulladéklerakókba vagy szemétégetőkbe kerülnének - levelek, fűnyesedék, kerti nyesedék és ételmaradék -, és megakadályozod, hogy erőteljes üvegházhatású gázok kerüljenek a légkörbe.

A komposztálás minimális erőfeszítéssel, felszereléssel, költséggel és szakértelemmel jár, és szórakoztató is lehet. Pénzt takarítasz meg azáltal, hogy ingyenes, kiváló minőségű talajjavító anyagot - komposztot - állítasz elő, ami csökkenti a műtrágya és a növényvédő szerek használatát. A komposztot egészségesebb talaj kialakítására, a talajerózió megelőzésére, a víz megőrzésére, valamint a növények növekedésének javítására használhatod kertjében és udvarodon.

Az otthoni komposztálás lehetőségei

Az otthoni komposztálásnak különböző módjai vannak:

A háztáji komposztálás egy saját magad által épített vagy megvásárolt halomban vagy tartályban. Vermikomposztálás (gilisztakomposztálás) tartályban.

Ha nem áll rendelkezésedre külső hely a komposztáláshoz, fontold meg a helyi közösségi komposztálási programban való részvételt, amely összegyűjti az ételmaradékot, vagy van egy kijelölt hely, ahová leadhatod. Alternatív megoldásként a vermikomposztálás beltérben is elvégezhető.

Komposztálás a hátsó kertben

Hozzávalók a komposztáláshoz

A komposztálás összetevői közé tartozik a következő anyagok megfelelő egyensúlya:

A szénben gazdag anyagok ("barnák") közé tartozhatnak a száraz levelek, növényi szárak és gallyak. A szénben gazdag anyagok táplálékot biztosítanak a mikroorganizmusok számára, hogy elfogyasszák és megemésszék.

A nitrogénben gazdag anyagok ("zöldek") közé tartozik a fűnyesedék és az ételmaradék. A nitrogénben gazdag anyagok felmelegítik a halmot, hogy ideális feltételeket teremtsenek az anyag lebontásához.

Víz (nedvesség).

Levegő (oxigén).

A háztáji komposztálás lépései

Határozza meg, hogyan fogja összegyűjteni és tárolni a barna és zöld anyagokat.

Gyűjtse és tárolja a gyümölcs- és zöldséghulladékot egy zárt tartályban a konyhapulton, a mosogató alatt, vagy a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. A barna hulladékok esetében különítsen el egy területet a szabadban, ahol folyamatosan tárolhatja a leveleket, gallyakat vagy más, szénben gazdag anyagokat (az ételmaradékokkal keveredve).

Foglaljon helyet a komposztkupacnak, és építsen vagy vásároljon egy tárolót.

Válasszon az udvaron egy olyan helyet a komposztkupac számára, amely egész évben könnyen hozzáférhető és jó vízelvezetéssel rendelkezik. Kerülje el, hogy közvetlenül a kerítés mellé helyezze, és gondoskodjon arról, hogy a közelben legyen vízforrás. A komposztkupac napfényben vagy árnyékban is lebomlik. Ezután válassza ki a komposzthalom tárolójának típusát. A tárolók olyan anyagokból készülhetnek, mint a drót, a fa és a salaktömbök. Ezek lehetnek zártak is, és tartalmazhatnak hordókat és bödönöket is.

Készítse elő a komposztáláshoz szükséges hozzávalókat.

Mielőtt a barna és a zöldfűszereket a kupachoz adná, próbálja meg aprítani és kisebb darabokra törni őket (pl. kukoricacsutkát, brokkoli szárát és más kemény ételmaradékokat). Ez segít a halomban lévő anyagok gyorsabb lebomlásában.

Hogyan építsük fel a komposztkupacot.

Kezdje a halmot egy négy-hat hüvelyk vastagabb barna anyagokkal, például gallyakkal és faforgáccsal. Ez a réteg felszívja a felesleges folyadékot, megemeli a halmot, és lehetővé teszi a levegő keringését a halom alján. Ezután rétegezze a zöldeket és a barnákat, mint a lasagnát. Ha szükséges, adjon hozzá egy kis vizet, hogy a halom nedves legyen.

Ha a komposztkupacban az összetevők megfelelő arányban vannak, a komposztáló mikroorganizmusok megkapják a szükséges szenet, nitrogént, oxigént és nedvességet, hogy az anyagot kész komposzttá bonthassák.

Ha barna és zöld anyagokat ad a halomhoz, legalább kétszer-háromszor annyi barna anyagot (például száraz leveleket) adjon hozzá, mint amennyi zöld anyagot (például ételmaradékot). Az ételmaradékokat mindig fedje négy-nyolc hüvelyknyi száraz levél vagy más barna anyag.

A levegő és a víz a halom további kulcsfontosságú összetevői. A levegő keringésének biztosítása érdekében adjon hozzá elegendő barna anyagot, és időnként forgassa át a komposztot. A halom nedvességének fenntartása érdekében gondoskodjon arról, hogy az egyesített anyagok olyan állagúak legyenek, mint egy kifacsart szivacs.

Karbantartja a komposztkupacot.

Ahogy a komposztkupacban lévő anyagok bomlásnak indulnak, a kupac hőmérséklete kezdetben emelkedni kezd, különösen a közepén. Egy háztáji halom, ha jól karbantartott, elérheti a 130°-160° F hőmérsékletet. A magas hőmérséklet segít csökkenteni a kórokozók és a gyommagvak jelenlétét.

A halom időnkénti átforgatása és keverése segít felgyorsítani a bomlási folyamatot és szellőztetni a halmot. Kerti villával fordítsa befelé a halom külső oldalát.

Ellenőrizze a halom nedvességét, szagát és hőmérsékletét, és szükség szerint módosítsa azt.

Szedje le a kész komposztot.

Amikor a komposztkupac a keverés után már nem melegszik fel, és amikor már nem látszanak az ételmaradékok, hagyja a kupacot legalább négy hétig érlelődni, vagy befejezni. A halom alján lévő legrégebbi komposztot áthelyezheti egy külön területre, hogy ott érlelődjön, vagy abbahagyhatja az anyagok hozzáadását a halomhoz. Az érlelés után a halom az eredeti méretének körülbelül egyharmadára zsugorodik.

Egy jól karbantartott halomban lévő komposzt körülbelül három-öt hónap múlva lesz kész és felhasználható. Ha nem gondozzák, a halom lebomlása akár egy évig is eltarthat. A komposzt sötét, laza és morzsalékos lesz, és friss földszagú. A komposzthalomba került anyagok többségének, ha nem is az összesnek, de el kell bomlania.

A kész komposztot szitálja vagy rostálja át, hogy kiszűrje a nem lebomlott anyagokat - gallyakat, gyümölcsmagokat, tojáshéjat és olyan tárgyakat, mint a termékmatricák és a műanyag. (Készíthet házi szitát ¼ hüvelykes vászonból.) A kiszitált gödröket, tojáshéjat stb. vissza lehet adni az aktív halomba vagy egy új halomba.

A rágcsálók elkerülése

A jól megépített és megfelelően karbantartott komposztkupacok nem vonzzák a kártevőket vagy rágcsálókat.

Ha kukát használunk, fontos, hogy a kukát fedővel és esetleg padlóval erősítsük meg. A tárolóban nem lehetnek ¼ hüvelyknél nagyobb lyukak vagy rések.

Tartsa fenn a megfelelő arányt a halomban lévő anyagok között: két-három rész szénben gazdag anyag (barna) és egy rész nitrogénben gazdag anyag (zöld) között.

Biztosítsa, hogy az ételmaradékot lefedje és elássa a halomban.

Ne tegyen húst, tejtermékeket vagy zsíros ételeket a halomba.

A kész komposzt felhasználásának előnyei

Komposztot adhat virág- és zöldségágyásaihoz, virágládáihoz és konténeres kertjeihez; beépítheti faágyásokba; keverheti virágfölddel a szobanövények számára; vagy eloszlathatja a gyep talajának tetején.

A komposzt talajjavítóként vagy mulcsként is használható. Talajmódosításként keverjen két-négy hüvelyknyi komposztot a talaj felső hat-kilenc hüvelyknyi rétegébe. Mulcsként lazítsa fel a talaj felső két-három hüvelyknyi rétegét, és a felszínre, a növényszáraktól és a fák törzsétől néhány centiméterrel távolabb helyezzen el egy három hüvelykes komposztréteget.

A kész komposzt hozzáadása a talajhoz :

Javítja a talaj szerkezetét és egészségét szerves anyagok hozzáadásával.

Segít a talajnak megtartani a nedvességet és a tápanyagokat.

Vonzza a hasznos szervezeteket a talajba, és csökkenti a növényvédő szerek és műtrágyák szükségességét.

Csökkenti a talajerózió lehetőségét.

Megköti a szenet a talajban.

Ellenállóbbá teszi a talajt az éghajlatváltozás hatásaival szemben.