, 2022/2/16

5 környezetbarát élelmiszer-csomagolás (és 3, amit el kell kerülni) A világszerte gyártott műanyagok mintegy 60%-át élelmiszercsomagolásra használják Ez azt jelenti, hogy a 2015-ben előállított 380 millió tonna műanyagból 228 millió tonna csak élelmiszercsomagolás volt (1Trusted Source, 2Trusted Source).

eco friendly 5 types

A nem lebomló műanyag csomagolások környezeti és emberi egészségre gyakorolt hatásai miatt sokan küzdenek a műanyagtermelés drasztikus csökkentéséért és az újrahasznosítás növeléséért - valamint a fenntarthatóbb élelmiszercsomagolás előmozdításáért. Ez a cikk elmagyarázza a környezetbarát élelmiszercsomagolás szükségességét, felsorol 5 olyan típust, amelyet érdemes kipróbálni, és elmond néhányat, amelyet érdemes elkerülni.

Miért fontos a fenntartható élelmiszercsomagolás?

A műanyagokkal kapcsolatos különös aggodalmak közé tartozik az óceánokban és a hulladéklerakókban való felhalmozódásuk, a mikro- és nanoplasztikák keletkezése, valamint az emberi toxinoknak való kitettség, amikor az élelmiszercsomagolásban lévő vegyi anyagok átkerülnek az élelmiszerekre.

A műanyagok előállításához szándékosan felhasznált vegyi anyagok mellett számos nem szándékosan hozzáadott anyag (NIAS) is megtalálható az élelmiszercsomagolásokban. Ezek a vegyi anyagok mérgező és endokrin rendszert károsító kockázatot jelentenek az emberre nézve (1Trusted Source, 3Trusted Source).

A környezetbarát csomagolási alternatívák azonban egyre szélesebb körben elterjednek.

Ezek a környezetbarát élelmiszercsomagolások gyakran használnak fenntartható bioműanyagokat és növényi alapú kivonatokat, például búzát, fát és bambuszt, amelyek biológiailag lebomlanak, újrafelhasználhatók és nem tartalmaznak veszélyes vegyi nyagokat. Bár ezekről is kimutatták, hogy tartalmaznak vegyi anyagokat és NIAS-t, tanulmányok bizonyítják, hogy a környezetbarát csomagolások esetében a vegyi anyagok mozgása az élelmiszerbe és a szervezetbe sokkal kisebb, mint a műanyagok esetében, így biztonságosabbak a környezet és az emberi egészség szempontjából.

Az élelmiszercsomagolásban lévő vegyi anyagoknak való kitettség elkerülhetetlen, de az emberi egészség szempontjából létfontosságúak az arra irányuló erőfeszítések, hogy csökkentsük e vegyi anyagok élelmiszerbe jutását (3Trusted Source).

összefoglaló

A műanyag élelmiszercsomagolás számtalan környezeti és közegészségügyi kockázatot jelent, beleértve az óceánokban való felhalmozódást és az endokrin rendszer megzavarását. Szerencsére a környezetbarát alternatívák egyre terjednek.

Fenntartható élelmiszer-csomagolási lehetőségek

Íme 5 környezetbarát élelmiszercsomagolási lehetőség, amely jobb a bolygónak - és az egészségednek.

1. Üvegedények

Az üvegnek számtalan felhasználási módja és előnye van a mindennapi életben.

Ez egy újrafelhasználható, újrahasznosítható és tartós anyag, amely könnyen tisztítható és szállítható élelmiszercsomagolásként is használható. Az üveg étel- és italtartályok közé tartoznak a vizes palackok és a bento dobozok (9Trusted Source).

Az üvegfedelek azonban nem szivárgásmentesek, így nem ideálisak hordozható tárolóként, amelyeket munkába, iskolába vagy kirándulásra lehet vinni.

Ezért a legtöbb ilyen hordozható üveg ételtároló tartályban szilikonos tömítéssel ellátott, pattintható műanyag fedelet vagy hordozható vágódeszkaként is használható bambuszfedelet használnak.

Ügyeljen arra, hogy olyan fedelet válasszon, amely nem tartalmaz biszfenol-A-t (BPA), amely egy ismert endokrin diszruptor, amelyről kimutatták, hogy szerepet játszik mind a férfi, mind a női meddőségben és a daganatok kialakulásában (10Trusted Source).

Hacsak nem törik el, ezek a tartályok élettartama 3,5-szerese a műanyagokénak, és ha kidobják őket, újrahasznosíthatók, csökkentve ezzel a műanyagok negatív környezeti hatását (11Trusted Source).

Vásároljon üvegedényeket online

üvegedények pattintható műanyag fedéllel

üvegedények bambuszfedéllel

üveg vizes palackok

2. Rozsdamentes acél

Az élelmiszeripari rozsdamentes acél tartós, rozsdamentes és hőálló, így biztonságos választás az élelmiszerek tárolására. Emellett újrafelhasználható és újrahasznosítható.

A rozsdamentes acélból készült bento uzsonnás dobozok széles körben kaphatók, de a legtöbb termék szilikont használ a szivárgásmentesség érdekében, vagy zárható acélkapcsokkal ellátott szilikon tömítéssel, vagy színes, BPA-mentes, élelmiszer-biztos szilikonfedéllel.

A rozsdamentes acélból készült, légmentesen záródó fedővel ellátott üveg tárolóedények az ömlesztett élelmiszerek, például lisztek, gabonafélék és fűszerek tárolására a legjobbat kínálják mindkét világból.

Rozsdamentes acél tárolók online vásárlása

bento ebéddobozok

zárható acélkapcsokkal ellátott tárolók

szilikonfedeles tárolók

rozsdamentes acél fedelű, pultra szerelhető ömlesztett tárolóedények

3. Bambusz

A bambusz biológiailag lebomló, és számos kívánatos tulajdonsággal rendelkezik az élelmiszercsomagoláshoz, mivel tartós és hőálló (12Trusted Source).

A bambuszt tartalmazó élelmiszercsomagolások közé tartoznak a bambuszfedeles pultos üvegek, a hordozható műanyagmentes, bambuszfedeles uzsonnás dobozok, a bambusz kenyértartó dobozok és a bambusz tálalótálak.

Ne feledje, hogy a bambuszból vagy más növényi rostokból készült élelmiszer-tartályok kevésbé tartósak, mint az üveg vagy a rozsdamentes acél, és könnyebben kopnak.

Bambusz tárolók online vásárlása

pultra szerelhető ömlesztett tárolóedények bambuszfedéllel

rozsdamentes acélból készült ebéddobozok bambuszfedéllel

bambusz kenyérdobozok

bambusz tálalótálak

4. Rizshéj

A rizshéj a rizstermesztés mellékterméke, amely olcsó, megújuló és biológiailag lebomló (13Trusted Source).

Egy tanulmányban kimutatták, hogy a rizshéj bioadszorbens tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy elnyeli a környezetéből a szennyező anyagokat (13Trusted Source).

Az ebből a vegyületből készült termékek közé tartoznak a zárható uzsonnás dobozok és a törésálló tálalótálak.

Rizshéj tárolók online vásárlása

zárható uzsonnás dobozok

törésálló tálak

5. Zselatin fóliák

A zselatinos fóliák egyre népszerűbbek az élelmiszercsomagolásban nem mérgező tulajdonságaik, alacsony áruk és megbízható filmképző képességük miatt (14Trusted Source, 15Trusted Source, 16Trusted Source).

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a zselatin élelmiszer-adalékanyagként általánosan biztonságosnak elismert (GRAS) (17Trusted Source).

A zselatinos fóliák antimikrobiális cellulózt tartalmaznak, amely gátolja az élelmiszer eredetű megbetegedéseket okozó gyakori kórokozók, köztük a Staphylococcus aureus és az E. coli növekedését. Ezek az aktív töltőanyagok a zselatinos fóliákat a hagyományos műanyagok biztonságosabb alternatívájává teszik (15Trusted Source).

A mikrokristályos cellulóz (MCC) és a gyantával oltott cellulóz nanokristályok (r-CNC) a zselatinos élelmiszercsomagolás két fő töltőanyaga.

Összefoglaló

Az üvegedények, az élelmiszeripari rozsdamentes acél, a bambusz, a rizshéj és a cellulózzal töltött zselatinos fóliák a piacon kapható legkörnyezetbarátabb élelmiszercsomagolások közé tartoznak.