, 2022/2/14
Ha már megszüntetted az összes műanyag tárgyat, amit otthon használsz, jó neked! Úton vagy az egészségesebb, zöldebb életmód felé. De talán azon tűnődsz, milyen termékeket használj helyette. Egy gyakori anyag, amely alternatívaként felmerül, a szilikon. Fenntarthatóbb a szilikon, mint a műanyag?
A szilikon termékek általában jobbak, mint a műanyag. Ennek oka, hogy tartósabbak, mint a műanyag, és jobbak a környezet számára. Önmagában azonban a szilikonnak is vannak fontos előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni. A műanyagot nem könnyű helyettesíteni. Gondoljon csak arra, hogy mennyi műanyagot használ a házban, a főzőedényektől kezdve az élelmiszerek és egyéb tárgyak tárolásáig, és ez csak a jéghegy csúcsa.
A szilikont többek között azért tartják a műanyag jó alternatívájának, mert nem tartalmazza azokat a káros vegyi anyagokat, amelyekről már tudomásunk van, és amelyek a műanyag tárgyakban megmaradnak, mint például a ftalátok és a BPA. De vajon ez a tökéletes hulladékmentes tárgy?
Mi is pontosan a szilikon?
A szilikon a szilícium, egy kemény és törékeny kristályos szilárd anyag, az oxigén és olyan elemek, mint a hidrogén és a szén kombinációjából áll. A szilikont az teszi sokoldalúvá, hogy különböző állagúvá tehető, például géles, gumiszerű textúrájúvá vagy kőkeményre.
Környezetbarát-e a szilikon?
A szilikon környezetbarátabb, mint a műanyag. Szilícium-dioxidból készül, amely homokból származik, és a szilikon előállításához nem kell nyersolajat bányászni, amelyből a legtöbb műanyag készül. Emellett tartósabb is, mint a műanyag, így tovább tart. A szilikon újrahasznosítható, de nem biológiailag lebomló, azonban nem bomlik mikroműanyagokra sem, ami óceánbarát és kevésbé káros, mint a műanyag.
Hogy megválaszoljuk a kérdést, hogy mennyire környezetbarát a szilikon valójában, nézzük meg a szilikon előnyeit és hátrányait:
Íme a szilikontermékek otthoni használatának előnyei és hátrányai:
Előnyök Hátrányok
Hogyan készül Míg a műanyagot általában a földből kitermelt nyersolajból, egy nem megújuló erőforrásból állítják elő, addig a szilikon szilícium-dioxidból készül, amely könnyen megtalálható a homokban. Bár ez nyilvánvalóan nem tekinthető korlátlan erőforrásnak, de mindenképpen bőségesebb. Ahhoz, hogy a szilícium-dioxidból szilikon legyen, a szilícium-dioxidot szénnel kell felmelegíteni, hogy kivonják belőle a szilíciumot. Ezt aztán szénhidrogénen keresztül vezetik át, hogy polimer jöjjön létre. A szilikon előállításához használt szénhidrogének nem megújuló erőforrásokból, például földgázból és kőolajból származnak. Ez azt jelenti, hogy a szilikon nem biológiailag lebomló.
Újrahasznosítható? A szilikontermékek újrahasznosíthatók. A szilikont egy erre szakosodott újrahasznosító céghez kell küldeni ahhoz, hogy megfelelően újrahasznosítható legyen - írja az Earth Hero. Onnan a szilikon különböző termékekké, például ipari kenőanyaggá vagy mulccsá alakítható. Könnyen sérülhet? A szilikon rugalmas, így könnyebben tárolható, és akár össze is hajtható, ha extra helyet kell csinálnia a szekrényben. Bár rugalmassága és tartóssága nyilvánvaló előnyök, a szilikon elszakadhat, ha nem bánik óvatosan vele. Tisztításkor kerülje a csiszolóanyagok használatát, mivel ezek károsíthatják és megkarcolhatják a szilikont - írja az SF Gate.
Mennyire tartós? A szilikon rendkívül tartós, és tökéletesen alkalmas a konyhai használatra, mivel jobban ellenáll a fagyos és a csípős hőmérsékletnek, mint az olyan alternatívák, mint például a műanyag, amelyek a magas vagy alacsony hőmérsékletnek való kitettségtől elkezdhetnek repedezni vagy megolvadni. Nem minden szilikontermék készül egyformán! Ezért fontos, hogy olyan kiváló minőségű szilikon termékeket válasszon, amelyek fenntarthatóak és:
A leginkább fenntartható és legjobb minőségű szilikon termékek kiválasztása
Más műanyagmentes alternatívákkal ellentétben nem vásárolhatsz bárhol szilikon termékeket, és nem várhatod el, hogy mindegyik megéri a pénzed, vagy hozzájárul a hulladékmentes életmódhoz. Valójában az olcsón gyártott szilikon olyan vegyi anyagokat tartalmazhat, amelyek megakadályozzák a szilikon hőállóságát. Ezek a vegyi anyagok ki is szivároghatnak a szilikonból, ami potenciálisan egészségügyi kockázatot jelenthet.
Amikor szilikontermékeket vásárolsz, győződj meg róla, hogy mindig a legjobb minőségű szilikont választod. Az "orvosi minőségű" vagy "élelmiszeripari minőségű" jelöléssel ellátott termékek kiváló minőségű termékek, amelyek megakadályozzák a toxinok használatát otthonában. Ezek biztosítják, hogy a termékek teljesen biztonságosak, mert tiszta szilikonból készülnek, és nem tartalmaznak olyan anyagokat, mint például töltőanyagokat, amelyek toxinokat tartalmazhatnak.
A szilikontermékek minőségét úgy is tesztelheted, hogy megcsavarod vagy megcsíped őket. Ha a szilikon elkezdi megváltoztatni a színét, akkor kémiai töltőanyagokat tartalmaz. A tiszta szilikon nem változtatja meg a színét, ahogy arról az Earth Hero beszámol.
Használhatsz szilikon termékeket a konyhában?
Számos szilikon termék létezik, amelyek biztonságosnak számítanak a konyhában, de vajon a szilikon egyáltalán mérgező? Vannak-e mellékhatásai? A jó hír az, hogy a szilikonról nem ismert, hogy bármilyen mellékhatása lenne. Ennek ellenére vannak aggályok azzal kapcsolatban, hogy rendkívül magas hőmérsékleten, például 300 Fahrenheit-fok felett sziloxánok néven ismert vegyületeket szabadít fel.
A sziloxánokat a májat és az endokrin rendszert érintő egészségügyi állapotokkal hozták összefüggésbe. Vannak más egészségügyi aggályok is.
Az Arlon Silicone Technologies Division által e témában végzett kutatás megállapította, hogy a legtöbb ipari minőségű szilikontermék metil és vinil tartalmú.
A metil felelős a termikus oxidáció során keletkező formaldehidért.
Ez a folyamat azonban csak 300 Fahrenheit-fokos hőfok elérésekor következik be, alacsonyabb hőmérsékleten nem tűnik aggályosnak. Ahogy a Dow Corning (Debra Lynn Dadd-on keresztül) hozzáteszi, ez a felszabaduló formaldehidmennyiség sokkal kisebb a szilikonban, ha összehasonlítjuk a formaldehid mennyiségével, amely más szerves anyagokból, például ásványi olajból szabadul fel. Ennek ellenére a szilikon termékekkel való főzés és sütés során magas hőmérsékleten a legjobb, ha betartunk néhány tippet, például a következőket: Tartsd a sütési hőmérsékletet 300 foknál alacsonyabb hőmérsékleten.
Soha ne használj olyan szilikon termékeket, amelyeknek furcsa szaga van
Ha a szilikon termék erős vagy kémiai szagot áraszt, akkor tudd, hogy rossz minőségű, és nem szabad használni. Győződj meg róla, hogy a szilikon nem tartalmaz BPA-t. Amellett, hogy megjegyzed, milyen szaga van a szilikonterméknek, mindig meg kell győződni arról, hogy a szilikontermékekben használt színezőanyagok nem tartalmaznak-e BPA-t, mivel ez meghiúsítja a műanyag szilikonra való cserélésének egész célját.
A BPA-ra való odafigyelés pedig különösen fontos, ha a szilikontermékek világosak és színesek. Ez különösen fontos a babatermékek, például a fogzási gyűrűk és játékok esetében. Ha környezetbarát babatermékeket keres, a szilikon jó választás lehet, amennyiben jó minőségű és BPA-mentes.
Mikor biztonságos a szilikon használata főzéshez
Amikor a szilikontermékek használata a főzés gyakori típusaihoz, például a sous vide és a mikrohullámú sütőben történő ételkészítéshez szükséges, akkor biztonságosak, amíg a szilikon kiváló minőségű termékről van szó. A szilikonból készült sous vide főzőtáskák ugyanis elbírják a forrásban lévő vizet, mivel az csak 212 Fahrenheit fokot ér el.
Ami az ételek mikrohullámú sütőben való melegítését illeti, azok szintén ritkán érik el a 212 Fahrenheit-foknál magasabb hőmérsékletet, így a Clear and Well beszámolója szerint a szilikon edényekben is melegíthetünk ételt.
Biológiailag lebomló szilikon?
Nem, a szilikon nem biológiailag lebomló vagy komposztálható - legalábbis egy normális emberi élet során nem -, de gyakran reklámozzák egészségesebb és környezetbarátabb választásként, ami részben igaz is. A szilikon kevésbé pazarló, és kevesebb potenciálisan mérgező vegyi anyagot juttat az ételekbe és italokba, ezért használják ételtárolásra és főzésre, és sokkal többször újra lehet használni, mint a tipikus műanyagot.
Összességében a szilikon környezetbarátabb választás lehet, ha eldobható műanyag tárgy helyett használjuk. Azonban alacsony újrahasznosíthatósága, biológiai lebonthatatlansága és lehetséges egészségügyi hatásai miatt nem olyan "zöld" választás, mint az üveg, a szövet vagy a viaszos szövetből készült zacskók vagy csomagolások, illetve a rozsdamentes acél, amelyek könnyen újrahasznosíthatók (fém és üveg), illetve biológiailag lebonthatók (szövet).
A szilikon egészséges választás?
Amint arról a Treehuggeren már beszámoltunk, "a szilikon széles körben elfogadott, biztonságosnak minősül olyan szervezetek által, mint a Health Canada és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. "3 A Health Canada azt tanácsolta, hogy a szilikon főzőedényekkel kapcsolatban nem ismertek egészségügyi kockázatok, és hogy "a szilikon gumi nem lép reakcióba az élelmiszerekkel vagy italokkal, és nem termel veszélyes gőzöket".
A szilikonnal kapcsolatban azonban nem sok tanulmány készült. Az élelmiszer-adalékanyagokról és szennyező anyagokról szóló egyik tanulmány kimutatta, hogy a sziloxánok kioldódhatnak az élelmiszerekből, különösen a zsírosabb élelmiszerekből, és főként magasabb hőmérsékleten, 300 fok felett .