, 2021/11/22

Biztos, hogy tudja, hogyan kell védeni a környezetet? Sokan azt hisszük, hogy a természetet tiszteletben tartó életet élünk, de fogyasztási szokásaink elárulnak minket. Sok apró, fenntarthatónak tűnő szokás valójában környezetszennyező.

Felelős fogyasztás

Ha 2050-re 9,6 milliárd ember él a Földön, ahogyan azt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) előrejelzi, akkor majdnem három bolygónyi természeti erőforrásra lesz szükségünk ahhoz, hogy szükségleteinket kielégíthessük, és úgy élhessünk, ahogyan most élünk. De csak egy Föld van, és ezért mindannak, amit érte teszünk, bármilyen kicsi is, nagy jelentősége van. Mutatunk öt olyan hétköznapi praktikát, amelyekről azt hitted, hogy ártalmatlanok, sőt, ökológiai szempontból ártalmatlanok, pedig jelentős károkat okoznak a környezetnek.

Túl sok hús, hal és gyümölcs fogyasztása

Ezek az élelmiszerek nélkülözhetetlenek az étrendünkhöz, bár a természeti környezetre nézve nem túl egészségesek. A Greenpeace egy 2018-as jelentésében arra figyelmeztetett, hogy az összes üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) 14,5%-a az ipari állattenyésztésből származik. A húsipar például negatívan befolyásolja a földhasználatot, mivel a világ mezőgazdasági területének 75-80%-át állattenyésztésre használják.

Ha azonban ugyanezt a földterületet zöldségtermesztésre használnák, akkor 4 milliárd embernek több élelem jutna. A túlhalászás sem segít a környezetvédelemben, mivel károsítja a tengeri ökoszisztémák biológiai sokféleségét. Ön is lehet felelős gyümölcsfogyasztó, ha szezonális fajtákat választ.

Kávékapszulák és teafilterek vásárlása

Világszerte évente több mint 7 milliárd kávékapszulát dobunk ki, vagyis percenként körülbelül 13 500-at - derül ki a Halo, a vezető brit csomagolóanyag-gyártó cég számításaiból. Ezek a podok többnyire alumíniumból és műanyagból készülnek, ami a környezet nyilvánvaló ellenségévé teszi őket. Az Egyesült Államokban, Olaszországban és Spanyolországban fogynak a legtöbbet ezekből az egyadagos dobozokból, amelyeket ráadásul hajlamosak vagyunk nem, vagy rosszul újrahasznosítani, mivel a jogszabályok nem tekintik őket csomagolásnak, és külön gyűjtőhelyeken kell elhelyezni őket.

A teászacskók a környezetszennyezéshez is hozzájárulnak: a zacskók károsak a bolygóra, mivel nejlont vagy polietilén-tereftalátot (PET) tartalmaznak, amely egyfajta kőolajalapú műanyag. Egy másik lépés, amellyel csökkentheti az ilyen típusú termékek fogyasztását, ha fenntarthatóbb alternatívákat választ, például hagyományos kávéfőzőket és laza teát.

Papírzacskók használata

Úgy gondoljuk, hogy mivel papírból készülnek, nem olyan károsak, mint az ENSZ szerint az az ötmilliárd műanyag zacskó, amelyet évente világszerte használunk. A valóság azonban egészen más: ritkán használjuk fel őket újra, és általában a szerves hulladékgyűjtőben végzik. Ráadásul egy papírzacskó előállításához négyszer annyi energiára van szükség, mint egy műanyag zacskóéhoz, előállításához pedig nagy mennyiségű vízre és fára van szükség, káros gázokat bocsát ki a légkörbe, és olyan vegyi anyagokat használ, amelyek szennyezik a vízfolyásokat és károsítják az ökoszisztémákat. A papírzacskók jó helyettesítője a hosszú élettartamú, mosható és újrafelhasználható pamutszatyrok.

Mosás nem ökológiai mosószerekkel és lágyítószerekkel

A legtöbb mosószappan mérgező, mivel színezéket és más szennyező anyagokat tartalmaz, például foszfátokat, felületaktív anyagokat, 1,4-dioxán oldószert vagy optikai fehérítőket, amelyek soha nem bomlanak le. Ezek az összetevők irritációt és allergiát okoznak, szennyezik a vizet és károsítják a tengeri ökoszisztémákat.

A mosószerek használata által okozott szén-dioxid lábnyom csak az Egyesült Államokban 218 kg családonként és évente, amihez hozzá kell adni a mosó- és szárítógépek által felhasznált energiát. A megoldás a természetes, biológiailag lebomló összetevőket tartalmazó, ökológiai mosószerek használata.

Palackozott víz fogyasztása

A műanyag palackok egyértelmű példája a környezetszennyezésnek. A Greenpeace szerint körülbelül 500 évbe telik, mire lebomlanak. Ezek a palackok, amelyekből évente 500 milliárdot gyártanak világszerte, a palackozott vízben hagyott mikrorészecskék miatt hatással lehetnek az egészségünkre. Az Orb Media nevű amerikai civil szervezet 2018-ban több mint 250 vezető márka ásványvizét elemezte, és 93%-uk pozitív polipropilén-, nejlon- vagy PET-tesztet mutatott ki. Az egyetlen környezettudatos megoldás tehát a csapvíz fogyasztása vagy az újrahasználható üvegpalackok használata.

Az Európai Bizottság 2018. február 1-jén közzétette az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló irányelv (ivóvízirányelv) átdolgozására vonatkozó javaslatot Külső link, új ablakban nyílik meg..., amelynek célja többek között a csapvízbe vetett közbizalom növelése. Az európai intézmény előrejelzése szerint az új intézkedések révén az ivóvízből eredő potenciális egészségügyi kockázatok 4%-ról 1% alá csökkennek. Mi több, a palackozott víz fogyasztásának csökkentésével a Bizottság arra számít, hogy az európai háztartások évente több mint 600 millió eurót takaríthatnak meg.