Öko étkezés

#oko-etkezes

By , 2021/6/16

Választjuk meg tudatosan, hogy mi és hogyan kerül az asztalunkra, és ez nem csupán nekünk, hanem a bolygónknak is jót tesz.

Cseréld le a műanyagok 

Az első lépés a környezet tudatos étkezés felé az, hogy megpróbáljuk a hulladék termelést csökkenteni a étkezéssel és az ételek beszerzésével.

Ez persze tervezéssel és bevásárló lista készítésével  jár, de a tudatosan összeállított  étrend óvja az egészségünket.Jó esetben megelőzöd az impulzív  vásárlást és nem fogsz napközben ötletszerűen enni. 

Keresd az organikust 

Egy környezetbarát konyhának az organikus és az öko élelmiszerek alapvető összetevői.

Felmerülhet a kérdés, honnan tudhatjuk, hogy valóban bio-e a bio? Mi a különbség a bio és az öko között?

A  törvények alapján a biogazdálkodások nem használnak műtrágyát vagy egyéb mérgező vegyszert, a permetezőszerek kizárólag szerves eredetűek lehetnek.

A  biogazdálkodásban az állatok nem lehetnek  ketrecben vagy megkötve, fajtájának megfelelő életteret kell nekik biztosítani. A bio élelmiszereket ízfokozó- és adalékanyag nélkül kell előállítani. Minden terméken  védjegy jelzi, hogy megfelelően kontrollált környezetben állították elő.

Az öko termékeknél, már az újrahasznosítható csomagolás is elegendő ahhoz, hogy a termék ökokategóriába tartozik, mert az öko célja a környezettudatosság, de a bio az egészségesebb étkezés védjegye ként is szolgál. A biopiacok  csinálhat kedvet az egészséges táplálkozáshoz. Például a Csörsz utcai Biokultúra Öko piac.

Ha termelőktől vásárol, szezonálisan is étkezik.

Tudjuk, hogy micsoda örömet jelentettek az évszakok váltakozásával a tányérunkra kerülő különböző zöldségek és gyümölcsök. Várjuk a tavaszi eperszezont, majd jött a nyári kajszi- és őszibarack, aztán a dinnye szezon után, már vártak ránk a pirosló almák, és a megérett szőlő.

Motivációként készítsünk  magunknak  egy saját idénynaptárat egy egész évre, a konyhába kitűzve szem előtt tarthatunk. Pontosan tudjuk majd, hogy  mit keressünk az olyan termelői piacokon.

Fogyassz nyers dolgokat.

A nyers zöldségek és gyümölcsök  sokkal gazdagabbak nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban, rostokban. Mind a mellett, hogy a főzésre és sütésre használt energiával takarékoskodunk, laktató és egészséges ételeket ehetünk.

Legyen egy egy friss saláta vacsorára, a délutáni nasi helyett pedig pár szál zöldség is megteszi. Alakunk is hálás lesz ezért a lépésért.

Legyen saját éléskamrád.

Ha hobbi termelő vagy két legyet üthetsz egy csapásra: javul a közösségi életed, közben a saját egészségedért  és bolygónk védelméért is teszel.

Ha magunk termeljük meg  jobban értékeljük azt, ami a tányérunkra kerül! Jó kikapcsolódást ígér egy kis hétvégi közös eperszedés a családdal, barátokkal.

Ha  félünk egy nagyobb  lépéstől, akkor kezdhetjük saját balkon-gazdálkodással is. 

Nem is gondolnád, de  a fűszernövények, a paradicsom, a padlizsán, sőt még a madársaláta és a snidling is megél cserépben a balkonon.

Mi legyen a hússal?

A húsra is ugyanúgy  érvényes az, ami a zöldségekre. Amikor kistermelőktől, helyi gazdáktól szerzünk be, az nekünk is jobb, és ezzel támogatjuk a szabad állattartást is. 

Természetesen drágább, mint a bolti hús vagy tojás, viszont a szervezetnek nincs szüksége minden nap húsra. Fontos, hogy antibiotikum mentes húst és tojást szerezzünk  be.

Ezekhez is a piacokon juthatunk hozzá. És nézzünk szét a Neked terem választékában is.

Tedd próbára magad.

Alapos tervezést igényel a  környezettudatos főzés és a környezettudatos bevásárlás is.

Főzz dupla adagot abból, amit terveztél kétszer eheted  ugyanazt, így energiát és időt takarítasz meg. Hetente egyszer főzzél, csak helyi és idény összetevőkből álló ételt. Kísérletezzünk, próbáljunk ki új recepteket, tegyük környezetbarátabbá a hagyományosakat!

ÖKO: így lehet jó neked és a Földnek is az étrended

Íme a legfőbb elvek, melyekkel a Földnek és az egészségünknek egyaránt jót tehetünk:

Húsok és a cukor fogyasztásának felére csökkentése.

Húsbevitel negyedét tegye ki a vörös hús, a kétharmadát pedig a baromfi.

Az étkezések alapját jelentsék a gyümölcsök, zöldségek, gabonák és magvak.

Keményítő tartalmú ételek háttérbe szorítása.

Növényi eredetű olajok használata zsír helyett.

Néhány receptünk, mely tápanyag dús, mégis támogatja a fenntarthatósági törekvéseket:

Mandarinos céklasaláta, a téli energiabomba

Sokkal gazdagabb, mint a klasszikus, zöld leveles változata, mégis idény zöldségekkel és gyümölcsökkel van tele. Ebédre Szárnyashoz vagy zöldségfasírthoz ebédre, vacsorára akár önmagában is  elegendő.

Kelbimbó másképp

 Újrafogalmazza a köret jelentését ez a kelbimbó recept  és olyan fontos növényi zsír forrást tartalmaz, mint a mogyoró vagy az olívaolaj.

Sárgarépa-sütőtök krémleves

Melengető leves, melyhez nincs szükségünk semmilyen egzotikus hozzávalóra. Növényi alapokon táplálkozók a joghurtot is kihagyhatják a receptből, aki pedig a kókusztejet cserélné valami itthon is megtermő alternatívára, annak a krémes zabtej a legjobb választás.

Citromos csicseriborsó saláta

Ez a saláta hihetetlenül gazdag növényi fehérjeforrás és nem utolsósorban az irodai ebédek megmentője: elég csak előző nap összedobni egy edényben és bárhova magunkkal vihetjük, hiszen nem fog megromlani és hidegen is isteni!